Gaokerna گاوکرن

Gaokerna | گاوکِرن | گیوکرن | گیوکرن توانا

Illustration by Mo.Rasoulipour

گئوکرن یا گاوکرن در اساطیر مزدیسنا اسطوره‌ای از گیاه هوم بود که با نام «گئوکرن توانا» نیز خوانده می‌شد. گاوکرن دارای خواص شفابخش است و عصاره و افشره آن با زنده کردن بدن‌های مُرده، باعث جاودانگی می‌گردد. گاوکرن، از نظر لغوی به معنای «شاخ گاو» است.

بنابر متن پهلوی بندهشن، اهریمن در تلاش برای کوتاه کردن عمر این درخت است. اهریمن برای از بین بردن این درخت وزغی را در دریای فراخکرد به وجود می‌آورد اما در مقابل، اورمزد دو ماهی مینوی می‌آفریند که مامور نگهبانی از این درخت می‌شوند و همواره یکی از این ماهی‌ها آن وزغ اهریمنی را زیر نظر دارد.
در آثار زرتشتی گفته شده که آشیانه سیمرغ بر فراز درخت گاوکرن قرار دارد. این درخت دانه همه رستنی‌ها را در خود دارد. هرگاه سیمرغ از این درخت بلند می‌شود، هزار شاخه از درخت می‌روید و هرگاه بر درخت می‌نشیند، هزار شاخه درخت می‌شکند و همه این دانه‌ها پراکنده می‌شود و گیاهان مختلف از این دانه‌ها روی زمین می‌رویند.

نگارش: زینب هاشمی

In Zoroastrian mythology, the mighty Gaokerena was a mythic Haoma plant that had healing properties when eaten and gave immortality to the resurrected bodies of the dead. The juice from its fruit gave the elixir of immortality. The name Gaokerena means "ox horn".

According to Bandheshan, the devil creates a toad in the Farakhkard Sea To destroy this tree, but in return, Ormazd forms two fishes that always guard this tree, and one of these fish constantly monitors the evil toad.

Visual Description

Compare With

درخت طوبی/ درخت زندگی

Related Creatures

References

منابع
اساطیر ایران/ جان راسل هینیلز، ترجمه محمدحسین باجلان فرخی

Previous
Previous

‏Nahankal Div نهنکال دیو

Next
Next

Daena دانا